I det private rum

Partnervold

Partnervold kan have mange former. Den kan bl.a. være psykisk, fysisk og seksuelt. Læs her om, hvordan kvinder har handlet for at begrænse og undgå den form for vold. Vil du vide mere om partnervold og vold i familien kan du downloade hæftet ”Så et frø - hvad alle bør vide om vold i familien, og hvordan du kan hjælpe”.

Søgt hjælp hos veninder og familie Jeg var atten år gammel, da vi begyndte vores forhold. Han havde i forvejen et fast forhold med hash og... (læs mere)
Jeg var atten år gammel, da vi begyndte vores forhold. Han havde i forvejen et fast forhold med hash og andre substanser, og før jeg vidste af det, så sad jeg og røg med ham dagligt. Fire måneder ind i vores forhold har jeg tabt femten kilo, og igennem hele vores relation, som strækker sig fire år, vejer jeg kun 32 kilo. Han holder mig vågen hele nætter, for at diskutere mine billeder på sociale medier, mine veninder, holdninger og modstand. Han fratager mig søvn samtlige gange før større begivenheder, som altid resulterede i, at jeg meldte mig syg eller aflyste. Jeg bliver smidt ud af lejligheden, så snart jeg er uenig i noget. Det gik så hurtigt med at få mig ud nogle gange, at jeg i minusgrader sad udenfor døren iført kun trusser og en t-shirt, og ventede på han lukkede mig ind.

Han giver mig et blåt øje fire gange på de fire år vi var sammen. To af gangene har han givet mig dem under sex, og hver gang får jeg at vide, at jeg selv bad om det. En nat går det så galt, at jeg ryger på skadestuen, og er sengelagt i en måned. Han havde kvalt mig, slået mig i ansigtet med knytnæve, og sparket til mig, mens jeg prøvede at kravle væk fra ham. Han stopper først med at sparke mig, da politiet banker på døren. Og jeg fortæller dem, af skræk, at jeg bare er faldet.

Jeg er igennem hele forholdet svækket (økonomisk og psykisk), magrer, svag og ender i et misbrug sammen med ham, da hans dagligdag i flere år før mig har bestået af hash til morgenmad.

Det er først som 21 årig, at det går op for mig hvor voldsomt det her forhold har været. Vi boede i en lille by, med et lille samfund, og folk regnede hurtigt ud, hvorfor jeg så ofte var blå og hævet i ansigtet. Det blev vores nye diskussion. At jeg havde ødelagt hans navn, ry og hans fremtidige karriere. Det er her, at jeg gør modstand for første gang. Det er først som 21 årig, efter fire blå øjne og en indlæggelse, at jeg siger fra. Jeg krævede en undskyldning, og det resulterede i en blokering. Men jeg sagde fra. Jeg havde flere gange forinden undskyldt overfor ham, for at have søgt hjælp hos veninder og familie. Han er ikke ked af, hvad han gjorde mod mig. Han er ked af, at folk fandt ud af det.
Går til både psykolog og psykiater efter 20 år i et psykisk fængsel (Den beretning er forkortet) De første 5 år var egentlig skønne, kærlighed, fest og farver, rejser, middage, byture, ros, beskæftigelse... jeg... (læs mere)
(Den beretning er forkortet)De første 5 år var egentlig skønne, kærlighed, fest og farver, rejser, middage, byture, ros, beskæftigelse... jeg så ikke de små ting, de røde blinkende lamper som den smadrede dør, iturevet tøj, utroskab, aggressioner fejede jeg væk... han var jo god som dagen var lang resten af tiden....Undskyldninger, forklaringer, gaver, Den store evige kærlighed... imens han bar mig rundt på en piedestal, gravede han en “fængselscelle”... stjal mine oplysninger og oprettede lån, købte ting. Hver gang jeg reagerede, hver gang jeg råbte, græd, truede, skreg, tilgav og vendte og drejede mig rundt, fik han mig overbevist om det var min skyld, jeg kunne jo bare lade være med .... ... ... .... Ja, hvad end han nu syntes jeg skulle lade være med for at være i fred! Timer, dage, uger, måneder og årene er gået, hver gang lovede han bod og bedring, hver evig eneste gang kom han på “grædende knæ”.... Jeg kan ikke engang tal på alle de smykker, ting, tøj, kreditkort, sko, ejendele, møbler han har smidt væk eller ødelagt, for bagefter at fortælle mig, det nok var mig selv der var glemsom eller havde ødelagt/smidt tingene ud selv (for at give ham skylden)... Min familie blev skubbet væk, og pludselig var han mit eneste omdrejningspunkt, jeg havde ingen andre, jeg var og er i dag komplet isoleret.... Det blev nemlig til sidst “os mod verdenen”... bortset fra han tager på ture med drengene, tager ud rejser, er ude med “vennerne”(damer). Han har aldrig lagt en finger på mig, han har aldrig slået mig... Men han har isoleret mig, spærret mig inde, taget alt fra mig og tæsket mig så psykisk meget rundt, at jeg helt oprigtigt ville ønske han ville slå mig, for så ville jeg have en grund til at gå. Jeg har vidst i mange mange år, jeg er fanget, Jeg er så voldsomt “gaslightet”, jeg har siddet på sidelinjen og set mit eget liv kuldsejle fuldstændigt, paralyseret af skam, en så dyb skam de fleste mennesker slet ikke kan kapere det. Jeg går til både psykolog og nu psykiater. Efter 20 år i et psykisk fængsel blev tegnene for store til at selv læger kunne overse dem. Jeg har stadig ikke fortalt en levende sjæl om hvilket liv jeg I virkeligheden lever ikke engang dem, jeg har bare taget en ny maske på for at overleve!
Jeg er stolt af at jeg var så modig Min eks udsatte mig for psykisk og fysisk vold. Han havde bl.a en ting han gjorde med at skælde ud... (læs mere)
Min eks udsatte mig for psykisk og fysisk vold. Han havde bl.a en ting han gjorde med at skælde ud og råbe af mig indtil jeg begyndte at græde eller blev vred. Så filmede han min reaktion med sin telefon - og bagefter holdt han mig fast og tvang mig til at se filmene, så jeg selv kunne se hvor sindssyg jeg var. En dag efter sådan en seance tømte jeg min menstruationskop ud over hans telefon, hvilket objektivt set ikke var særligt voksent at gøre, og hvilket i situationen bare gjorde tingene værre, fordi han blev meget vred. Men når jeg tænker tilbage på det, er jeg stolt af at jeg var så modig.
Kæmpede for egen frihed og ret til at vælge Jeg var dødforelsket i en fransk mand og boede sammen med ham i et års tid i Frankrig. Jeg ser... (læs mere)
Jeg var dødforelsket i en fransk mand og boede sammen med ham i et års tid i Frankrig. Jeg ser mig selv som en moderne og selvstændig kvinde, men dér, i dét parforhold, endte jeg med ikke længere at kunne finde ud af, hvad jeg mente og hvad jeg drømte om for min fremtid. Kærlighed kræver kompromisser var blevet mit mantra, og det kunne altid retfærdiggøre min nye adfærd overfor mig selv og mine tætteste. Min daværende kæreste gjorde mig helt rund på gulvet - af kærlighed og konflikter. Han startede ustandseligt nye konflikter i vores parforhold, og de handlede altid om mig og mine valg. Jeg begyndte at tro på, at jeg var forkert på den og prioriterede forholdet for lidt i fht hvad jeg burde. I starten stillede jeg mig ikke tilfreds med hans argumenter, og jeg kæmpede derfor en brav kamp for min egen frihed og ret til at vælge. Men skænderierne blev ved, og jeg endte altid med at tabe diskussionerne, så jeg begyndte at opgive stædigheden, og tænkte, at jeg nok bare var forkert på den. Lige så stille opgav jeg drømmen om at få en karriere i Frankrig, til fordel for min kærestes arbejde. Jeg blev økonomisk afhængig af ham, jeg begyndte at se mine venner mindre og mindre og jeg stoppede med at gå til fest, selvom jeg knuselsker at danse og høre musik. Han fik mig talt fra at udforske nye muligheder og mennesker i byen, og jeg var til sidst fuldstændig isoleret i hans verden. Min mor kom på besøg i Frankrig, og jeg så rædslen i hendes øjne. Hun kunne ikke kende mig, og det kunne jeg heller ikke. Jeg tog beslutningen om at flytte hjem fra den ene dag til den anden, og flyttede en uge efter. Jeg er stadig den dag i dag taknemmelig for, at jeg lige dér kunne kende mig selv og min handlekraft og dermed vælge det bedste for mig selv!
Jaloux ekskæreste Min ekskæreste var meget jaloux. Engang truede han mig over telefonen med at slå op, hvis jeg ikke skrev til... (læs mere)
Min ekskæreste var meget jaloux. Engang truede han mig over telefonen med at slå op, hvis jeg ikke skrev til en af mine mandlige venner, at jeg aldrig ville se eller tale med ham igen. Jeg havde fem minutter til at sende bevis på, at jeg havde gjort det. Jeg forfalskede lynhurtigt et screenshot af en besked, som jeg sendte til min kæreste, men aldrig til min ven.
Holdt hovedet og ryggen op Selvom jeg prøvede at holde mig ”under radaren”, var R’s skældeund fuldstændig uforudsigelig. Jeg husker, at jeg følte mig virkelig... (læs mere)
Selvom jeg prøvede at holde mig ”under radaren”, var R’s skældeund fuldstændig uforudsigelig. Jeg husker, at jeg følte mig virkelig såret når R begyndte et ondskabsfuld verbalt angreb over idiotiske små ting. En gang glemte jeg at købe smør og R blev rasende, anklagede mig for at være ”uorganiseret” og ”uduelig”. Han fornærmede mig ved at tale ned til mig som et barn og belærte mig i ”hvordan jeg bedre kunne organisere mit liv.”

I denne deprimerende tid kan jeg huske, at jeg midt i R’s nedværdigende verbale angreb holdt hovedet højt og sagde til mig selv, ”stå højt” for at opretholde min værdighed. Efter jeg begyndte at holde mine følelser til mig selv, begyndte R at anklage mig for at være ”kold” og ”fjern”. Så husker jeg, at jeg gjorde mig følelsesløs for at mindske smerten.
Undgik en konflikt optrapning Vi sad i stuen og talte om de problemer, vi har haft (kvinden og hendes kæreste B.). B. blev opfarende og... (læs mere)
Vi sad i stuen og talte om de problemer, vi har haft (kvinden og hendes kæreste

B.). B. blev opfarende og talte meget højt. Det kunne vores hund ikke tåle, den blev nervøs og gøede. B. ville smide den ud i gangen, men jeg sagde "det er ikke hunden, der er noget i vejen med, det er os, der skal tale ordentligt".

Så fortsatte vi roligt.

Indtast din beretning